dijous, 14 de gener del 2010

"Rere els murs" de Núria Esponellà


Títol: Rere els murs
Autora:Núria Esponellà
Editorial: Columna
Pàgines: 477

Nota de l'editorial:

Rere els murs

Autor: Núria Esponellà
Col·lecció: Clàssica

« Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2009. »

Sant Pere de Rodes, segle XII. En un món de por i supersticions, un jove va a la recerca de la llibertat i l'amor.

Text de contraportada

Segona meitat del segle XII. Fustigat per la tramuntana, el Monestir de Sant Pere de Rodes s'alça imponent sobre els penya-segats del cap de Creus. Dins dels seus murs, hi viu la comunitat de benedictins que, entre d'altres, acull en Sebastià, l'administrador de l'hospital de pelegrins, i en Blai, un noi orfe que, en descobrir l'amor, sentirà una necessitat irrefrenable de conquerir la seva llibertat.

Però són temps convulsos, i l'abat Berenguer, un home server i autoritari, haurà de defensar les propietats i els privilegis del monestir davant les pretensions del compte d'Empúries i el vescompte de Peralada, enfrontats per lluites de poder i interessos polítics.

En aquest context enverinat, el Mestre Peire, un dels escultors de més renom del segle XII, haurà d'esculpir la monumental portada de marbre de Sant Pere de Rodes abans que no arribi el Jubileu.

Però no serà una tasca fàcil: són temps difícils i hi ha molts interessos enfrontats...


De lectura fàcil, ambientat en un lloc que m'apassiona, Sant Pere de Rodes, l'he llegit en uns 5 dies. És una novel·la històrica de les que m'agraden, ambientada en l'Edat Mitjana i que com moltes de les novel·les similars, giren al voltant de la construcció d'alguna cosa, en aquest cas la portalada de Sant Pere de Rodes, i amb una història personal d'un noi, en Blai, que vol millorar el seu destí amb habilitat, feina i com no, una història d'amor.

A més, parla d'un escultor, molt prolífic, no indentificat i de gran talent, el Mestre de Cabestany, que va esculpir obres meravelloses i molt personals com la portalada de Sant Pere de Rodes, o el timpà de l'església de Sant Maria de Cabestany, lloc que li acabarà donant nom.

Un llibre recomanable a qui agradin les novel·les històriques.