dimecres, 13 de gener del 2010

Barcelona ciutat olímpica d'hivern?


Avui, contra pronòstic, l'alcalde de Barcelona ha anunciat que la ciutat presentarà candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2022, 30 anys després d'haver celebrat els Jocs Olímpics d'estiu del 1992.

Tot i ser una notícia bomba, hi ha qui ja va dir a mitjans de novembre de l'any passat, després de la copa del món Big Air a l'Estadi Olímpic, el senyor Josep Maria Casanovas, del diari Sport, va dir en el programa Esport Club de TV3, que la celebració d'aquesta prova podia ser el primer pas per demanar els Jocs Olímpics d'hivern pel 2022. Llavors, aquest senyor va semblar un il·luminat, ara, a mi em segueix semblant un il·luminat, però que l'ha encertat.

Donant per cert tot el què ha dit l'oposició barcelonina, que es tracta d'una fugida endevant de l'alcalde Hereu per tal d'intentar salvar el proper mandat, que les enquestes li vaticinen gairebé impossible, em centraré en què en penso.

Primer, no sé si ha parlat amb ningú dels que l'han d'ajudar com a seus olímpiques obligades per poder fer moltes de les proves. Si no ho han fet, em sembla que encara demostra més fugida endevant, i haurien d'haver-ho fet.

Segon, interessant poder ser la primera ciutat a celebrar uns Jocs d'estiu i uns Jocs d'hivern, a més podria ser la primera olimpiada d'un nou país, Catalunya.

Tercer, a nivell de país (no de capital), per la zona pirinenca que ha d'ajudar a Barcelona a ser olímpica, és una iniciativa molt interessant, tant si es fa a la Molina (que seria el més lógic per experiència) com a la zona dels Pirineus lleidatans, el nivell d'inversió per assolir unes bones comunicacions i serveis sempre serien molt benvinguts.

Personalment, sent un fan dels esports, i també dels d'hivern, veig extraordinari poder veure prop de casa els millors esportistes del món en algunes especialitats que m'agraden molt i que no m'hagués pensat poder-los veure. Em motiva especialment poder veure una prova de Bobsleigh o Skeleton en una pista que s'hauria de construir de nou (no sabem on) i quea Catalunya no n'hi ha hagut mai cap, o poder veure volar els "homes-ocell" saltadors de trampolí, que també fa necessari la construcció d'un trampolí (que tampoc sabem on serà), però que ha tingut antecessors (a la Molina per exemple) farà que intenti moure cel i terra (si es confirmen els jocs) per poder ser-hi.

Un altre tema és si el comitè olímpic espanyol presentarà Barcelona o Saragossa - Jaca, personalment no em queda cap dubte, que la candidatura de Barcelona serà millor, i a més, que si ja han presentat 5 vegades la candidatura de Jaca i no han arribat ni a la final, val la pena deixar-ho provar a Barcelona. Per cert, amb una Catalunya independent, aquesta discussió ja no la tindríem.

Haurem de veure com evoluciona tot plegat i seguiré amb interés si puc acabar veient, prop de casa, una prova de bobs o de salt de trampolí.