dimecres, 19 d’octubre del 2011

“L’Arqueòleg” de Martí Gironell

Títol: L’Arqueòleg
Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna
Pàgines: 378  
Nota de l'editorial: 

L'arqueòleg De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni 

Autor: Martí Gironell 
 Titol Original:UBACH 
Col•lecció: Clàssica [Núm 864 ] 
Núm edició: 7 
Martí Gironell novel·la amb un absorbent pols narratiu l’arriscada aventura a Terra Santa del monjo català que va crear la Bíblia de Montserrat. 

Text de contraportada 

En la seva tercera novel·la, Martí Gironell tracta per segona vegada en clau de ficció un personatge real, en aquest cas el monjo de Montserrat Bonaventura Ubach, artífex de la Bíblia de Montserrat i del museu de l’Orient Bíblic d’aquest monestir, creat el 1911. En concret, adapta de forma lliure els dos viatges d’Ubach per terres bíbliques, d’Egipte a l’Iraq, plens de riscos físics, que el monjo va emprendre per contrastar les sagrades escriptures amb els seus escenaris reals i aconseguir peces arqueològiques representatives. Alhora, hi afegeix una subtrama que recorre tota l’obra, al voltant de les túniques de la sagrada família de Jesús, la qual accentua el caràcter novel·lesc de la història. Un tret distintiu del llibre és l’entretingut accés del lector als grans referents de la cultura religiosa de la mà d’un personatge històric vinculat a un símbol català com Montserrat, el museu bíblic del qual commemora el seu centenari l’any 2011.

Lectura d’una tirada en un vol de Barcelona a Tenerife.
Fluix, ja em va semblar molt fluix (més que aquest) el primer de l’autor, “El pont dels jueus”, aquest que ens ocupa el trobo bo pel què fa a la trama però molt simple i ràpid en esdeveniments, poc treballat, millor dit, treballat però extraient poc suc de la feina feta ja que s’esplaia molt poc en explicacions i descripcions que podien ser molt més aconseguides i llargues.
Em sembla que em costarà tornar a comprar un llibre de l’autor.