dimarts, 22 de setembre del 2009

Fira a Alemanya i petites reflexions


Divendres vaig anar a Alemanya, a visitar la fira de soldadura de Essen. Després d'aquesta visita em queden algunes reflexions:
- el clima: el temps està molt trastocat, la setmana pasada un fred hivernal a Sant Joan i arribo a Essen i es pot anar tranquilament amb mànigues de camisa.
- el transport públic: impressionant, trens rapidíssims, cómodes, silenciosos, molts, per fer el trajecte de Essen a Duisburg (on dormiem) passaven de 5 a 6 trens per hora, i en hores puntes fins a 9 i 10 trens. Val a dir, que l'orografia del país i la seva distribució poblacional, permet vies molt rectes, amb poques dificultats, que fan que sigui econòmic fer vies, i amb poblacions grans i molt importants properes, que fa que hi pugui haver molts trens i siguin molt rápids. Ara bé, per un trajecte de uns 10 minuts 4,50€.
- els restaurants: aquí ens prenen el pèl, un plat amb un brassó a la brasa (els castellans en diuen "codillo") amb patates i amanida, tamany alemany (és a dir per a tios de 2 metres) per 8,50€, un preu més barat que aquí per sopar.
- la cervesa: com se la veuen!!! és veritat que és molt fluixa, però asseguts en un sopar les gerres de mig litre volaven, nosaltres ens vam parar a la tercera (1,5 litres i amb un fart d'anar al lavabo...) i ells, van arribar a les... sis!!! i després de sopar van seguir. A més vam poder observar una escena habitual, que no vam veure fa 4 anys, adolescents de 16 a 18 anys, viatjant en tren sobre les 8 del matí (durant tota la setmana, no només divendres, dissabte o diumenge al matí) amb una mitjana als dits, per reflexionar.

Un país per visitar amb els ulls oberts i recuperar les coses bones que té, que són moltes, com l'orgull de ser alemany, per la llengua, cultura, els sembla que són el centre del món, que ens aniria molt bé en un país acomplexat com el nostre.