dijous, 26 de maig del 2011

Anàlisi eleccions municipals 2011


Després de dies sense escriure res, ni fer l’anàlisi de les municipals, torno a la càrrega.
Primer explicar per què no vaig fer l’anàlisi: ja fa temps que he vist que ni en futbol ni en política encerto mai (i dic mai!) els pronòstics.
Un cop constatat que he tornat a errar la meva porra feta a www.eleccionsasantjoan.cat passo a analitzar, primer el resultat de Sant Joan:
1.- El PSC arrasa: per mi era previsible que guanyés, per un sol motiu, no s’han desgastat en res, no han tirat endavant cap nou projecte que pogués empiphttp://www.blogger.com/img/blank.gifar a algú, i quan ho feien (empipar) modificaven o tiraven enrere. S’han dedicat a tapar forats (en sentit literal) i arreglar petits detalls i això sempre porta vots. A més contaven amb l’alcaldia (jo sóc del parer que a tot arreu almenys entre un 10 i un 20% dels vots van a l’alcalde actual pel simple fet de ser-ho). A tenir en compte que aguanten la sotragada general del PSC.
Per aquests 4 anys vinents tenen el repte (que aquest mandat no han assolit i que pronostico que no assoliran) de consensuar els temes importants amb la oposició. La legislatura els serà plàcida per què tenen una amplia majoria però els costarà fer res, en el context de crisi actual i per què no tenen cap projecte propi mig encarat (si depenen del nou CAP i el nou Institut-Escola, no tenen res).
A mi m’agradaria que tinguessin un projecte de poble de futur (penso que no el tenen, només es basen en el dia a dia) com té la companya del nostre alcalde per Campdevànol, ja que aniria millor a Sant Joan. Penso que per millorar de veritat i tenir futur cal mullar-se i arriscar, però això et pot passar factura electoral i el PSC ho evita. Si no m’erro d’aquí a 4 anys poden tenir alguna opció de seguir, però Sant Joan haurà perdut 4 anys més. I no ens ho podem permetre.
2.- CiU ensopega: difícil d’entendre que en un context positiu per CiU no millorin uns resultats molt tristos a Sant Joan el 2007. Perden de l’ordre de 50 vots. Per mi es deu, aquest cop no a una mala llista ni candidat, sinó a la mala oposició dels últims 4 anys. Aquests 4 anys han fet més d’oposició de l’oposició (d’ERC), que del govern. Han permès una legislatura molt plàcida al PSC i tothom intuïa que en cas de necessitat del PSC podien comptar (sense masses concessions) amb els vots de CiU per investir alcalde Ramón Roqué, i per això la gent a pensat que més valia votar al PSC.
Per aquesta legislatura espero que hagin entès per què no els ha anat bé, col•laborin amb ERC a demostrar les febleses i enganys del PSC i busquin un altre cap de llista (després de tenir en Raimon 2 cops com a cap de llista i 2 cops com a segon crec que toca una nova cara) i treballin per fer-nos semblar un poble més “normal” electoralment (us recordo que Sant Joan a nivell d’eleccions supramunicipals és un poble altament convergent) en el panorama català.
Crec que faran una oposició dura (a l’ajuntament i al carrer) i que buscaran noves complicitats, no tinc tant clar que puguin regenerar la seva llista amb facilitat.
3.- ERC ensopega: com a molts llocs les sigles no han ajudat gens. Crec que un objectiu assenyat era mantenir 3 regidors i esperar que CiU arribés al tercer. Però ni una cosa ni l’altre. Penso que s’ha fet una oposició tova tot i que l’aposta per la cordialitat i el respecte té aspectes positius no ha funcionat prou bé. Crec que era la millor llista, amb gent nova però que no ha sigut capaç de trencar dinàmica positiva del PSC.
Queda una legislatura per modificar el rumb. No és la pitjor ensopegada d’ERC a Sant Joan, penso que va ser pitjor fa 4 anys amb la pèrdua d’una majoria absoluta més amplia que la del PSC d’ara (més de 1400 vots respecte els 1100 d’ara del PSC) a tenir una majoria absoluta en contra. Pel què han dit durant la campanya és probable una oposició similar a la que hi havia en l’anterior legislatura.
Jo aconsellaria fer una oposició dura (com va fer el PSC fa 2 legislatures), buscant les incongruències, incompliments i el poc projecte de poble del PSC. Hauran d’estendre més ponts amb CiU, serà més fàcil a CiU ara l’interessa i en Sergi haurà de treballar per què la gent confiï amb ell.
4.- CUP no segueix el ritme: lluny dels resultats de la CUP a altres llocs, a Sant Joan no sols no millora com per entrar a l’ajuntament sinó que perd vots. Estar fora de l’ajuntament 4 anys i intentar fer alguna cosa és difícil (molt difícil) i no se n’han sortit. Han deixat passar temes importants per possibles votants seus aquests últims 4 anys sense dir res, no poden només oposar-se al nou POUM els 15 dies abans de la campanya per exemple.
Tenen la feina més difícil, seguir l’ajuntament sense ser-hi. Haurien de ser visibles en temes importants per Sant Joan (ús de les planes agrícoles i residus per exemple), tot i que crec que els serà difícil. Em sembla que també buscaran renovar la llista i treballar-hi amb més temps.
Em sembla que no se’n sortiran. És una feina difícil la que tenen i aquests 4 anys ja s’ha vist que no se’n sortien. Tot i viure en context favorable per les CUP a nivell nacional el resultat ha estat molt dolent. M’agradaria que poguessin arribar a un acord amb ERC, que els permetés seguir més l’ajuntament i que d’aquí 4 anys no hi haguessin 2 candidatures independentistes a l’ajuntament, tot i que d’aquí a 4 anys no sé som estarà el panorama polític nacional.
5.- PP l’alegria: no els han votat ni els seus, treuen sempre uns 80 vots (com a mínim) i han arribat als 50. Mala llista, mala campanya i pitjor candidat (sobretot en els debats).
No repetiran llista.
Han cremat la marca per temps.

A nivell nacional i comarcal alguns apunts:
- CiU aprofita la mala situació del PSC per escombrar. Patata calenta a Badalona (espero que el què diu en Falcó, candidat de CiU a Badalona que el del PP és un patata es demostri, ja que en serà l’alcalde i pot cremar si és així molt crèdit del discurs xenòfob arreu) que no sé com resoldran. Ull al sainet de Vic, amenaça a l’estabilitat d’Uniò? Bon resultat a Ripoll (previsible em semblava) i excel•lent resultat a Ribes. Que es plantegin què els passa a Camprodon.
- PSC en caiguda lliure. Perden Barcelona de forma clara, perden Girona i poden perdre Tarragona, només mantenen Lleida (molt bon alcalde, i millor pel país si acaba pintant alguna cosa al PSC). Noticia bomba: perden la Diputació de Barcelona. Sense comentaris. Espero que acabin de perdre Campdevànol (no sé què farà ERC però espero que sàpiguen llegir els resultats).
- ERC segueix el PSC. Tot i mantenir algunes alcaldies importants amb majories (Solsona, Montblanc,...) la patacada és important i generalitzada. Alegria per en Pere Prat a Manlleu, la feina ben feta té recompensa. Felicitats a la Carme de Vallfogona, en David de Les Lloses (que amplia la majoria) i a l’Esteve de Pardines (ets molt gran Esteve). A la Teresa ànims, has fet una bona feina.
- ICV com sempre: curiós que la quarta força en vots a Catalunya tingui només un sol regidor a la comarca (i a Ribes).
- PP pujada important: vots del PSC? Sort que a Sant Joan ni a la comarca tenen presència.
- CUP en augment: s’haurà de veure com evoluciona el vot independentista aquest 4 anys (i com ho fan a les alcaldies que tindran). De totes maneres amb uns 100 regidors és un fenomen incipient però limitat (uns 460 regidors PP i 1100 ERC per posar uns exemples).
- PxC fa fàstic: i en tenim a Ripoll.

Per acabar, felicitar al meu alcalde (per mi ho és encara que per ell no sé si ho sap que ho és) pel resultat i espero que sigui capaç d’escoltar i no només els seus o els que es pensa que el poden votar, si no a tots els santjoanins, fins i tot els que no el votarem mai.